Hoe vergroot je het zelfvertrouwen van je kind?

Geplaatst door:

~ Spread your wings and dare to fly ~

Ruimte geven

Als kind en als mens de ruimte krijgen, ervaren en pakken. Zo heerlijk en belangrijk om ruimte te voelen om je heen en in je lijf. Vrij te kunnen bewegen, diep te ademen om zo de  ruimte in je lichaam te behouden en te kunnen experimenteren. .
Een bezorgde moeder vertelde mij laatst dat ze steeds meer om zich heen hoort dat kinderen kampen met onzekerheid en weinig zelfvertrouwen. Dat ouders niet goed weten hoe ze hun kind kunnen helpen. Of ik daar niet een tip voor heb.

Na mijn yogareis in Griekenland waarin ik met mezelf op reis ging en dat vantevoren best spannend vond, maar ook mijn ouders enigszins bezorgd vroegen of ik wel alleen zou gaan, kan ik alleen maar zeggen: laat je kind(eren) LOS en geef ze dat vertrouwen.

Eigen keuzes

Laat ze hun intuïtie volgen, eigen keuzes en fouten maken. Alleen zo leren ze wat wel en niet goed voor ze is en bij ze past.

Natuurlijk hou de veiligheid in acht en je hoeft niet direct alle teugels los te gooien. Kinderen hebben ook sturing nodig om zich veilig te kunnen voelen. Juist in die veilige setting waarin de echte grenzen duidelijk zijn kan je kind naar hartelust ontdekken. In heel veel gevallen grijpen we veel te vroeg in of denken we als ouders beter te weten wat goed voor ze is, hoe lief bedoeld ook. Doe het niet en geef je kind het vertrouwen en die ruimte om ook fouten te mogen maken!

Stel jezelf de vraag hoe erg het is als het iets anders gaat dan hoe jij het graag zou willen zien.

Dat je kind:

  • Eigen kleding combinatie aantrekt wat wellicht niet helemaal goed matcht
  • Het haar los doet in plaats van vast
  • Kleren nat en vies maakt bij het spelen met water
  • Verft zonder schort aan met waterverf
  • Iets langer buiten wil blijven, terwijl het eigenlijk bedtijd is
  • Buiten de lijntjes kleurt
  • Met een initiatief komt wat net iets anders is dan wat er in de planning staat
  •  ….

Ontdek avontuur

Mijn reis heeft me zo’n boost gegeven aan zelfvertrouwen, kracht en plezier, dat is niet eens uit te drukken in woorden en had niemand mij kunnen uitleggen of aanleren. Je moet zelf ervaren wat het met je doet, hoe het van binnen voelt en of dit iets is wat bij je past of dat het leuk was voor een keer, maar toch niet iets voor jou. Door ervaringen leer je wie JIJ bent en wat goed is voor JOU.
Mijn intuïtie gaf knalgroen licht, ik heb me geen seconde onveilig gevoeld en mijn onderbuik gevoel in de gaten gehouden als ik door straatjes liep. Ik vertrouwde volledig op mezelf. En het leuke is dat als je dat doet je ‘toevallig’ ineens bij dat restaurant uitkomt die iemand je had aangeraden of bij de molens die ik wilde zien, geen idee had hoe ik er kwam en zonder dat te zoeken er ineens was. Het kwam allemaal op mijn pad op het juiste moment.

Dat is wat er gebeurt als je mag experimenteren, ontdekken en ervaren. Je intuitie wordt je kompas, waar je kind blindelings op mag en kan durven vertrouwen. Dat je kind spontaan andere kinderen ontmoet in de speeltuin of een creatief idee heeft en daar iets mee gaat doen. Een leuk plan bedenkt om te gaan doen of iets lekkers om te eten ‘s avonds.

Mogen ontdekken en zodoende leren wie je als persoon bent, voorkomt dat je kind hopt van clubje naar clubje en niks volhoudt, dat het geen goede aansluiting op school vindt, niet lekker in zijn of haar vel komt te zitten en niet blij is in het latere werk. Een sterk zelfvertrouwen gaat juiste helpen bij kansen aandurven gaan, studiekeuze, vriendjes en hobbies. Maar bovenal voelt je kind zich lekker, fijn, angstvrij en heeft het gevoel de hele wereld aan te kunnen.

Begin nu al met je kind te laten ontdekken en zijn wie het is. Gun jouw kind ook die prachtige ontdekkingsreis die wij allemaal al een groot deel hebben doorlopen. Ben de ouder die je je kind het meeste gunt en neem het leven niet te serieus. Het vallen en opstaan hoort tenslotte gewoon bij het leven, kan je kind prima aan en kun je toch niet voorkomen.

Geniet ervan je kind te zien ontplooien, groeien en (op)bloeien!

Meer inspiratie

Download hier de gratis kindergeluk inspiratie downloads

Op mijn gratis pagina vind je nog veel meer oefeningen, massages of spelletjes om te doen. Kijk er rustig rond.

Neem een kijkje in de webshop voor ontspanningstools voor thuis

Volg je mij al op instagram of facebook?

ontspannen kinderen hebben een groter zelfvertrouwen

De foto is eigendom van Op Het Yogamatje

0

Over de auteur:

Manja Litjens - Op het Yogamatje
  Verwante berichten
  • No related posts found.

Voeg een Commentaar