Manja is kindercoach, rouwcoach en specialist in kinderontspanning in Utrecht

Leuk dat je mijn site gevonden hebt! Ik ben Manja (1979), HSP’er en woon met mijn gezin mét praktijk aan huis in het prachtige Utrecht Hoograven. Ik ben fan van de kringloop, tennis en ben graag buiten aan het tuinieren in onze moestuin of kamperen met ons gezin. Het buiten zijn helpt mij tot rust te komen.

Het allerliefste werk ik met kinderen en ouders. Ik vind gedrag, het unieke van elke persoon en de verhalen die spelen in hun leven fascinerend. Ik ben zelf ook moeder en heb 2 kinderen. Ik word enorm enthousiast om mee te wandelen in de ontwikkeling van een ander en te helpen inzien dat je zoveel moois in je hebt. De puurheid van kinderen en jongeren vind ik geweldig en daar kunnen we als volwassenen nog veel van leren!

In mijn praktijken Op het Yogamatje en Praktijk Manja heb ik alle ruimte om kinderen en jullie als ouders te ontmoeten en vanuit mijn oprechte nieuwsgierigheid in te zoomen op wat jullie nodig hebben als je er zelf even niet meer uitkomt. Dat hebben we allemaal wel eens en is helemaal niet raar of een teken van falen. We zijn als mens nooit uitgeleerd! Mijn hooggevoeligheid is mijn grootste kracht en onmisbaar bij het goed aansluiten bij wie jullie zijn als persoon en bied me vele mogelijkheden in werkwijze op diverse gebieden.

Daarnaast kan ik in mijn praktijk naar hartelust mijn creativiteit kwijt zoals het uitgeven van mijn vriendje Adem kinderboek en kinderyogakaarten set die je kind helpen van onrust naar rust, om spanninsklachten te verminderen en lekker te slapen. Thuis verder kunnen met wat je bij mij aangereikt hebt gekregen vind ik een must voor een goede begeleiding.

Manja Litjens is hooggevoelig en helpt als HSP kindercoach en jeugdcoach kinderen weer lekker in hun vel in Utrecht Hoograven

Mijn missie

Ik help je zoon of dochter bij wat zij nodig hebben om de balans in het eigen lijf te hervinden en de innerlijke basis zodanig te versterken dat hij / zij ontspannen zichzelf kan zijn. Om het piekerende hoofd vol gedachten wat tot rust te brengen en je HSP kind te leren wat te doen bij overprikkeling. We leven in een maatschappij vol met prikkels, de verwachtingen liggen vaak hoog en de keuzes zijn oneindig. Al op jonge leeftijd ervaren ze stress en hebben ze zorgen. Dit gaat ten kosten van plezier, speelsheid en het kind zijn. Dat zie ik ook bij mijn eigen kinderen gebeuren en maakt je als ouder wel eens machteloos. Je kind en haar verhaal doen er toe en als er bijv. verliezen zijn geleden die voor je kind een grote impact hebben gemaakt en voor niet te behapbare spanning zorgen, dan help ik graag in dit proces richting acceptatie, kalmeren, rust en herstel. 

Hier vind je alvast wat ontspanningsoefeningen voor je kind

Waarom wil ik je kind en jou als ouders zo graag helpen?

Doordat ik de ander en mijn omgeving zo goed aanvoel als HSP’er leidde dat ertoe dat ik in mijn jeugdjaren het contact met mezelf beetje bij beetje verloor en in 2009 in een burn-out belandde. Ik wist op dat moment niet zo goed wie ik zelf nu echt was en diep ontspannen lukte niet meer. Ik startte met yoga en daar ben ik nooit meer mee gestopt. Door in beweging de balans tussen lijf en hoofd terug te vinden en door bezig te zijn met mijn adem en eigen lijf (in de mogelijkheden en beperkingen) kon ik herstellen, mezelf beter leren kennen en kwam mijn piekerende doorrazende hoofd eindelijk eens tot meer stilte en rust. Toen ik mijn praktijk in 2016 startte was het voor mij duidelijk om deze holistische kijk te integreren in wat ik doe en is het yogamatje een onderdeel van het praktijk meubilair. Op het yogamatje bewegen we, liggen we, maar zitten we ook tijdens een coach of creatieve opdracht. Juist het meer in contact zijn met de grond onder ons zorgt al voor meer landing en dan hoef je niet altijd yoga te doen als dat niet bij je past. Ik gun het je kind en jouzelf als ouder ook om in je eigen kracht te staan op een ontspannen manier en te weten wat je nodig hebt om lekker in je vel te blijven als de spanning, onrust en zowel overprikkeling als onderprikkeling je teveel wordt. Een burn-out, maar ook bore-out blijf je zo voor. 

Praktijk Manja ben ik eind 2021 gestart toen ik gediplomeerd kindercoach werd. Niet alles wat ik doe pastte meer goed binnen het concept van Op Het Yogamatje en het gaf een wat vertekend beeld; mensen denken toch meteen aan yoga en ik deed zoveel meer dan dat. Ik zocht dus een naam die beter paste. Ik ken inmiddels een paar mensen die Manja heten, maar het blijft een unieke naam en dit is wie ik ben. Een coach vinden gaat over ‘een goed gevoel’ bij iemand hebben en mijn persoonlijkheid zie je terug in de uitingen en huisstijl van mijn bedrijf. Inmiddels ben ik ook verlies en rouw coach en sluit mijn (creatieve) werkwijze goed aan, omdat alleen lastigheden bepraten niet altijd helpend is. Het zit hem ook hier weer in de balans.

Leuk om ook op instagram te connecten.

missie van HSP kindercoach en jongerencoach Manja Litjens bij Op Het Yogamatje in Utrecht Hoograven

Opleiding en ervaring

De meeste ervaring doe ik op in het leven zelf en tijdens het begeleiden van iedereen die in mijn praktijk komt. Hieronder een opsomming van relevante opleidingen en cursussen. Ik ben zelf nooit uitgeleerd en mijn praktijk groeit met mij mee.

 • Verlies & rouw coach specialisatie (okt 2022- febr 2023): Academie voor coaching & counselling, docent Ellen Dreezens
 • Prikkelstorm coach (nov 2021): Drs. Karin Janssen: Prikkelstorm coach
 • Kindercoach opleiding, gecertificeerd door Stichting Post HBO (SPHBO)-onderdeel van CPION register (2020-2021) – eindcijfer 9: Psychodynamica academie 
 • Adem omlaag, weerstand omhoog, online training (april 2020): Marleen van den Hout- grondlegger Beter ademen® methode
 • Kunstzinnige kindercounseling (febr 2020): Kinderyoga academie van Helen Purperhart, docent Marion van der Laarse
 • Workshop ‘Maak kennis met je innerlijke familie’ (febr 2020): Arienne Klijn
 • Kindertekening lezen & begrijpen (uitgebreide training 2019-2020): Eveline Ruitenberg
 • Body Drum Release (Okt. 2019): Bijscholing instituut voor therapeuten (BivT)
 • Slaap & vitaliteit workshop (Sept 2019): UMC Utrecht
 • Mindfulness & stress reduction training (okt – dec 2017): Universiteit van Utrecht
 • Training gronden & tekening lezen (april 2017): docent Bauk Zwaan
 • Therapeutische & holistische kinderyoga opleiding (2015 – 2016): beide bij Arterre holistisch opleiding en kindercentrum
  • De opleidingen zijn getoetst door CRKBO, KNTO erkend en geaccrediteerd door VYN, BATC, LVNG en VBAG
 • Yoga workshop with bioenergetics, hatha yoga & restorative yoga (2015): Battersea yoga, Londen UK, docent Angus Ford-Robertson & Nadia Rafaat
 • Reiki graad 1 & 2 (2014&2015): Usui Shiki Ryoho, huis aan de rivier, Amsterdam. Docenten Elsja Lewin, Sanatan de Jongh Swemer
 • Talentenspel (2013): Aluna coaching, Utrecht. Coach Marjo de Vries
 • Make or break; wat is jouw communicatiestijl: Essence trainingen, Amsterdam
 • Rationele Effectiviteits Training (RET): VUMC, Amsterdam
 • Effectieve communicatie: Amstel academie, Amsterdam
 • Medisch wetenschappelijk onderzoek: ik ben HBO afgestudeerd en part-time werkzaam als onderzoekscoördinator bij de kindereurologie (WKZ) gericht op epilepsie onderzoek.

Chroom niet om contact met mij op te nemen als je je kind wilt leren eenvoudig zelf tot rust en op adem te komen